Bomen Effect Analyse (BEA)
Met een Bomen Effect Analyse, vaak ook kortweg BEA genoemd, wordt inzichtelijk gemaakt wat de gevolgen van werkzaamheden op bestaande bomen zal zijn. Met dit inzicht is het mogelijk oplossingen te zoeken waarbij het duurzaam behouden van bomen het uitgangspunt is. Boomverzorging Amsterdam kan een Bomen Effect Analyse voor u uitvoeren.
Bomen Effect Analyses kunnen worden uitgevoerd bij verschillende soorten geplande werkzaamheden. Hierbij valt te denken aan bouwwerkzaamheden als huizenbouw, het aanleggen of reconstrueren van wegen, het graven in de bodem voor bijvoorbeeld glasvezelkabel of het aanleggen van een nieuw riool in de straat. Het doel van de Bomen Effect Analyse is om de impact van deze werkzaamheden op bestaande bomen te beoordelen.

Wanneer Boomverzorging Amsterdam een Bomen Effect Analyse uitvoert worden in ieder geval de volgende stappen doorlopen:
- De plannen en plantekeningen worden geanalyseerd en bestaande gegevens over de bomen en de omgeving worden in kaart gebracht.
- Er wordt een veldonderzoek uitgevoerd waarbij naar de kwaliteit en gezondheid van de bomen wordt gekeken, wordt er een bewortelingsonderzoek gedaan om de opbouw en spreiding van het wortelgestel in kaart te brengen en wordt de bodemkwaliteit in globaal onderzocht.
- Op basis van het vooronderzoek en de bevindingen wordt een analyse gedaan over de impact, zowel bovengronds als ondergronds, van de werkzaamheden op de bomen.
- En tot slot volgt daar een advies uit waarin de vraag wordt beantwoord of de bomen duurzaam te behouden zijn, onder welke randvoorwaarden de werkzaamheden kunnen plaatsvinden en welke maatregelen nodig zijn om de bomen te beschermen en onnodige schade te voorkomen.
Uiteraard wordt dit allemaal opgetekend in een duidelijk en overzichtelijk rapport.