Boomveiligheidscontrole

Boomverzorging Amsterdam voert veel boomveiligheidscontroles uit en heeft daarom ervaring met het ‘lezen’ van bomen. Elke boom is uniek en heeft specifieke eigenschappen die in de boomveiligheidscontrole worden meegenomen. Onder meer de boomsoort specifieke eigenschappen zoals de levensverwachting van een boom, het wondafgrendelingsvermogen of de mate van een schimmelaantasting kunnen bepalend zijn voor het uiteindelijke advies. Een boomveiligheidscontrole is een puzzel waarin alle stukjes samenkomen en worden beoordeeld om tot een deskundig advies voor u te komen.

Boomveiligheidscontrole Amsterdam

Zorgplicht

Net als overheden hebben ook particuliere boomeigenaren te maken met zorgplicht rond bomen. In het kader van de zorgplicht is iedere boomeigenaar verantwoordelijkheid om periodiek zijn of haar boom of bomen te (laten) controleren op veiligheid. Als u niet kunt aantonen dat uw boom regelmatig en deskundig is onderhouden en gecontroleerd kunt u eventueel aansprakelijk worden gehouden in het geval van schade.

Visual Tree Assessment

Wij kunnen een boomveiligheidscontrole voor u uitvoeren volgens de Visual Tree Assessment methode (VTA). Bij de VTA-methode worden de algehele conditie, de stabiliteit en breukgevaar van de boom of takken beoordeeld op grond van biologische en mechanische symptomen. Wij controleren of er zichtbare afwijkingen of gebreken zijn en zullen daarover een rapport uitbrengen, inclusief de bevindingen en advies over eventuele vervolgstappen.

Bij een boomveiligheidscontrole wordt een boom niet beschadigd, het betreft een visuele beoordelingsmethode. Wel wordt er, waar nodig, gebruikt gemaakt van een houten hamer om te horen of er een klankafwijking te horen is. Een klankafwijking kan duiden op houtrot en/of een holte. Ook wordt er eventueel gebruik gemaakt van een prikstok om te beoordelen hoe diep een holte of scheur in de boom is.

In veel gevallen is een visuele beoordeling door middel van de VTA-methode voldoende om vast te stellen dat uw boom geen gebreken vertoond die een veiligheidsprobleem opleveren. Mits wij wel een gebrek vaststellen wat een mogelijk veiligheidsrisico oplevert, zullen wij u adviseren over de vervolg stappen; bv. het verwijderen van een dode tak, het innemen van een tak die breukgevaar oplevert of het plaatsen van een kroonverankering.

Nader technisch onderzoek

In enkele gevallen is het door middel van de VTA-methode niet vast te stellen in hoeverre een gebrek (op korte termijn) een gevaar vormt en is nader onderzoek nodig om dat vast te stellen. In dat geval kunnen wij u adviseren over wat voor soort onderzoek er nodig is en u in contact brengen met een gespecialiseerde boomtechnisch adviseur.